60.17% ingezameld
€12,395.00 gedoneerd van €20,600.00 doel
89 Donateurs

De afgelopen jaren is veel gekeken naar de mogelijkheid om immunotherapie toe te passen tegen DMG, waarbij de immuuncellen van de patient worden getrained om de tumor aan te vallen. Helaas heeft dit nog niet geleidt tot een behandeling in DMG, mede omdat deze tumoren worden gekenmerkt door de chronische afwezigheid van cellen van het immuunsysteem (“immune cold”).

Het is erg ingewikkeld om interacties tussen een functioneel immuunsysteem en hersentumoren te bestuderen, omdat tumor-transplantaten vaak alleen groeien in muizen zonder immuunsysteem.  Recent hebben wij, met onze Amerikaanse collegas, een methode ontwikkeld om DMG tumoren te groeien in muizen met een volledig functioneel immuunsysteem. In de tumoren van deze muizen hebben wij ontdekt dat zogenoemde ‘microglias’ een sterk afwijkend uiterlijk hebben die ook verschilt tussen de DMG subtypes. Uit recente publicaties blijkt dat in volwassen hersentumoren microglia worden ‘gemanipuleerd’ door tumorcellen, waarna ze de tumor meehelpen om effectiever te groeien. Daarnaast blijkt dat deze ‘gemanipuleerde microglias’ stofjes aanmaken die het immuunsysteem op afstand houden, wat kan verklaren waarom immuuntherapie niet werkt in DMG.

Daarom willen wij in dit project bestuderen via welke mechanismen tumor-infiltrerende microglia hun omgeving manipuleren. Daarvoor isoleren wij microglia uit de hersentumoren van onze nieuwe DMG muismodellen en brengen het expressieprofiel hiervan in kaart doormiddel van RNA-sequencing. Vervolgens selecteren wij, uit deze data, welke mechanismen mogelijk verantwoordelijk zijn voor manipulatie van het immuunsysteem, waarna we gericht kijken of we deze mechanismen in de microglia in weefsels van DMG-patienten kunnen aantonen.

Uiteindelijk willen we aantonen welke mechanismen in tumor-infiltrerende microglia tumorgroei stimuleren en het immuunsysteem uit de buurt houden, zodat we in toekomstige studies microglia-gestuurde therapieen kunnen ontwikkelen tegen deze vrezelijke hersentumoren waarvoor nog steeds geen behandeling bestaat.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door:

Dr. Dennis Metselaar

Princess Maxima Center for Pediatric Oncology
Pediatric Neuro-oncology
Heidelberglaan 25
3584 CS Utrecht
Nederland

 

Updates

21 november 2023