100.00% ingezameld
€10,000.00 gedoneerd van €10,000.00 doel
1 Donateurs

Dit onderzoek gaat over inhoeverre men het imuunsysteems kan helpen om de tumoren als PNETs en Medulloblastomen op te ruimen.

Voor meer informatie over dit onderzoek zie tab: Onderzoek

Je steun aan onze stichting is belangrijk om dit soort studies te kunnen uitvoeren.
Steun ons dus gerust en draag bij aan het onderzoek naar hersentumoren.

 

Zijn PNETs en medulloblastomen in staat om het immuunsysteem te ontwijken?

PNETs (primitieve neuro ectodermale tumoren) en medulloblastomen zijn twee gerelateerde kwaadaardige hersentumoren die vooral bij jonge kinderen voorkomen.

De oorzaken van het ontstaan van deze tumoren is nauwelijks bekend. De standaard therapie die momenteel gegeven wordt is een operatie gevolgd door bestraling en chemotherapie.

Vaak echter zal de tumor terugkeren. Een goede behandeling is dan meestal niet meer voor handen en de prognose is slecht. Een aantrekkelijke veelbelovende nieuwe therapie voor deze tumoren is zogenaamde immunotherapie.

Het doel van immunotherapie is het versterken van het immuunsysteem om zo de tumor beter te kunnen opruimen. Momenteel lopen er grote klinische onderzoeken die de efficiëntie van tumorcel vaccinatie onderzoekt om zo het immuunsysteem te versterken.

Echter uit ervaring met andere tumoren blijkt dat tumorcellen vaak bepaalde eiwitten aanmaken die ervoor zorgen dat de tumor kan ontsnappen aan het immuunsysteem en dus ook aan de immunotherapie.

Twee van deze eiwitten, genaamd SERPINB4 en SERPINB9, wordt vaak door tumoren aangemaakt om zo de celdodende enzymen van ons immuunsysteem te blokkeren. Of PNETs en medulloblastomen ook in staat zijn om deze SERPINs aan te maken om zo te ontsnappen aan immunotherapie is onbekend.

In het huidige project willen wij onderzoeken of PNETs en medulloblastomen, en de mogelijke uitzaaiingen daarvan, SERPINB4 en SERPINB9 kunnen aanmaken. Middels immuno-histochemie willen wij een panel van deze tumoren aankleuren voor deze SERPINBs en de mogelijke expressie daarvan correleren aan verschillende klinische parameters, zoals prognose. Dit is belangrijke informatie om de respons op immunotherapie beter te kunnen voorspellen en zou kunnen leiden tot een groter vervolgproject met als doel een betere en meer gerichte behandeling van kinderen met PNETs en medulloblastomen.

Dit onderzoek zal uitgevoerd worden onder leiding van:

Dr. N. Bovenschen

Universitair Hoofddocent/onderzoeker
Afdeling Pathologie, kamer H04.312
UMC Utrecht
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht

Updates

Publicatie Onderzoek: PNETs, Medulloblastomen en het immuunsysteem

Update onderzoek: Versterken van immuunsysteem van kinderen tegen hersentumoren

Update: PNET’s, Modulloblastomen en het immuunsysteem