63.54% ingezameld
€9,658.00 gedoneerd van €15,200.00 doel
31 Donateurs

Slechts 70% van deze kinderen overleeft de ziekte, en de overlevers hebben vaak te kampen met ernstige lange termijn effecten, die hun dagelijks functioneren sterk beperken.
Recente ontwikkelingen hebben laten zien dat deze ziekte op moleculair niveau uit 4 grote groepen bestaat, genaamd WNT, SHH, groep 3 en groep 4.
Een aanverwante hersentumor bij kinderen, het zogeheten ATRT, kent eveneens een SHH subgroep, die op moleculair niveau vergelijkbaar lijkt te zijn met SHH medulloblastoom.
In deze groep ATRT hebben wij ontdekt dat gemcitabine, een relatief nieuwe vorm van chemotherapie, buitengewoon effectief is.
Gemcitabine lijkt specifiek de moleculaire mechanismen te stoppen die ervoor zorgen dat SHH ATRT cellen zich gedragen als kankercellen.
Dit leidt ertoe dat SHH ATRT cellen selectief doodgaan onder invloed van gemcitabine.
Muizen met SHH ATRT leven aanzienlijk langer wanneer zij behandeld worden met gemcitabine, en sommige lijken zelfs te genezen van de ziekte.

Gezien de overeenkomsten tussen SHH ATRT en SHH medulloblastoom willen wij onderzoeken of gemcitabine ook therapeutische waarde heeft voor de behandeling van deze laatste tumoren.
Hiertoe willen we in het laboratorium gekweekte microtumoren – ontstaan uit tumorcellen die bij operaties uit kinderen zijn verwijderd – behandelen met gemcitabine om te zien hoe gevoelig zij hiervoor zijn.
Ook willen we diverse moleculaire technieken toepassen om te onderzoeken of gemcitabine ook de specifieke moleculaire mechanismen remmen, die ervoor zorgen dat SHH medulloblastoomcellen kwaadaardig zijn.

Dit onderzoek wordt in delen uitgevoerd.
Deze studie beslaat het eerste van twee delen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door:

Hans Meel, MD, PhD

Princess Maxima Center for Pediatric Oncology
Pediatric Neuro-oncology
Heidelberglaan 25
3584 CS Utrecht
Nederland