Weblog

Microglia in kinder-hersentumoren:  De missende schakel tot succesvolle immunotherapie?

In deze door Koppie-Au gesubsidieerde publicatie beschrijven wij de relevantie van een celtype genaamd ‘microglia’ in kinder-herentumoren. Deze microglia komen in grote getalen voor in hersentumoren en spelen een belangrijke rol bij de gevoeligheid van hersentumoren voor therapie.
We beschrijven dat hersentumoren deze microglia “kapen” voor hun eigen gewin en vervolgens deze gekaapte cellen gebruiken om een schild te vormen tegen de rest van het immuunsysteem, die normaal gesproken de tumor cellen zouden moeten aanvallen. Microgia zijn van nature namelijk goed in staat om het immuunsysteem te reguleren.

Dit betekend ook dat moderne therapieën zoals immunotherapie – waarbij immuun cellen van de patiënt worden geprogrammeerd om tumorcellen efficiënt aan te vallen – vaak niet werken bij hersentumoren in kinderen. Het is daarom van belang dat we beter begrijpen hoe hersentumoren microglia zo ver krijgen dat ze het immuun systeem op afstand houden – en nog belangrijker – hoe wij als wetenschappers en artsen deze microglia hun normale gedrag weer kunnen laten tonen om immunotherapie beter te laten werken.

In deze publicatie geven we een overzicht van de status van het immuun systeem en de microglia in verschillende hersentumor diagnoses in kinderen, zoals ependymomen, medulloblastomen, glioblastomen, diffuuus midline gliomen, en AT/RTs. Verder beschrijven we de mogelijke rol van microglia bij de ontwikkeling van deze tumoren, al tijdens embryonale ontwikkeling en tijdens de jonge kindertijd. Tot slot discussiëren we over mogelijkheden om microglia in hersentumoren te behandelen, om zo immunotherapie effectiever te maken in deze vreselijke kindertumoren.

Link naar de Publicatie:
https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(23)00423-8

Dr. Dennis Metselaar

Princess Maxima Center for Pediatric Oncology
Pediatric Neuro-oncology
Heidelberglaan 25
3584 CS Utrecht
Nederland