Weblog

Nieuwe Publicatie Dr. Bovenschen – UMC Utrecht

Met gepaste trots kunnen mededelen dat Dr. Niels Bovenschen en zijn team een nieuwe publicatie heeft gehaald met een onderzoek dat hij door onze giften heeft kunnen uitvoeren.

De publicatie valt binnen het onderzoek PNETs-Medulloblastomen-en-het-immuunsysteem. Het is al de 2e publicatie die naar aanleidng van dit onderzoek is behaald.
Het artikel wordt binnenkort geplaats in het wetenschappelijke tijdschrift Neuro-Oncology. Dit wetenschappelijke tijdschrift heeft een impact factor van 7,37, wat binnen dit onderzoeksveld erg goed mag worden genoemd.
Zie hieronder de link naar de vooraankondiging van de plaatsing:
http://neuro-oncology.oxfordjournals.org/content/early/2016/08/10/neuonc.now151.refs

Korte leken samenvatting van de publicatie door Dr. Niels Bovenschen:

Er zijn aanwijzingen dat een bepaald herpesvirus, genaamd cytomegalovirus, actief aanwezig is in hersentumoren. Als dit zo is zouden we dit virus gebruiken als een doelwit om hersentumoren aan te vallen en er zijn reeds grote klinische onderzoeken gaande voor een dergelijke (immuno)therapie tegen gliomen. Momenteel is het onduidelijk of cytomegalovirus ook aanwezig is in medulloblastomen bij kinderen. Wij hebben dit onderzocht en vooralsnog hebben wij geen aanwijzingen hiervoor gevonden. Of medulloblastomen bij kinderen dus mogelijk ook kunnen worden behandeld met deze vorm van antivirale (immuno)therapie blijkt dus naar aanleiding van ons onderzoek onwaarschijnlijk.